Havnet i RKI – hvad gør jeg?

Hvis du er havnet i RKI, kan det få konsekvenser for dine muligheder for at handle med virksomheder. Det kan være svært at få lov at købe ting på abonnement eller faktura, ligesom det nærmest vil være umuligt at låne penge. At være havnet i RKI kan virke meget skræmmende. Den gode nyhed er, at der heldigvis er lys for enden af tunellen, hvis du ellers er klar til at lægge en indsats. Her får du 3 gode råd til, hvad du kan gøre for at komme på rette vej og forhåbentlig komme ud af RKI. Udarbejdet med hjælp fra kviklanet.dk.

Få et økonomisk overblik

Først og fremmest handler det om at få skabt et økonomisk overblik. Du skal både have et overblik over din nuværende økonomi men også over din gæld. Find ud af hvilken af din gæld, der er registreret i RKI, samt hvad der ikke er. Du kan altid kontakte dine forskellige kreditorer for at finde ud af, hvad der står i RKI, samt hvor meget du præcist skylder.

Når du har skabt et overblik over gælden, skal du også skabe overblik over gældens omkostninger. Hvad er dyrest og hvad er billigst? Hvis du har meget klatgæld, er det også værdifuldt at kende gældens omkostninger, hvis du går med tanken om at samle din gæld hos en kreditor.

Kontakt dine kreditorer

Når du har fået det gyldne overblik over din økonomi, kan det være en fordel at kontakte dine kreditorer. Særligt hvis du kan se, at du får problemer med tilbagebetalingen. Kreditorerne vil jo gerne have sine penge tilbage, så det er bestemt ikke umuligt at lave en ny afdragsordning. Kontakt kreditorerne hurtigst muligt og redegør for din situation.

Efter du har været i dialog med dine forskellige kreditorer, skal du have lagt en plan for tilbagebetalingen af gælden. Hold afdragene op mod dit budget og få tilmeldt afdragene PBS, tilknyt dit kreditkort eller lav en fast bankoverførsel. Så kører det hele af sig selv, og du skal ikke bekymre dig om, at du glemmer noget.

Optag ikke mere gæld

Desværre havner mange mennesker i en ond spiral, hvor de tager kviklån på kviklån for at betale gælden ud. Der er opstartsgebyr på kviklån, og renten kan være rigtig høj. Derfor er det blot et spørgsmål om tid, før din gæld vil vokse sig meget stor. Hvis du i forvejen har gæld og står i RKI, bør du koncentrere dig om at få denne gæld afdraget først, før du stifter ny gæld.

Hvis det er fordi, at du har meget klatgæld, kan du overveje mulighederne for at få lavet et samlelån, hvor du samler alt din gæld ved en kreditor. Det kan af og til også være en økonomisk fordel. Husk altid at forholde dig kritisk til samlelånets vilkår, så du ikke bare tager et kviklån for kun at skulle betale til en kreditor. Det vil i mange tilfælde bare være en dårlig forretning for dig. Der skal gerne også ligge en økonomisk fordel bag et samlelån.